
VESANNON JUHLASEMINAARISARJA 2021-2022
Juhlistamme Vesannon uutta hirsikoulua sekä Vesannon 150-vuotista taivalta itsenäisenä kuntana järjestämällä juhlaseminaarisarjan.
Seminaarisarjassa esiintyy Vesantoon ja vesantolaisuuteen eri tavoin liittyviä asiantuntijoita ja huippuosaajia tieteen ja taiteen eri aloilta. Kuulemme mielenkiintoisia luentoja monista päivän polttavista aiheista marraskuusta 2021 ensi vuoden huhtikuuhun kuukausittain. Luentotilaisuuksia voi seurata paikan päällä Vesannon uudella upealla hirsikoululla tai verkossa Vesannon kunnan YouTube-kanavalla. Tilaisuudet ovat nähtävillä myös jälkikäteen kahden viikon ajan.
Sarjan viimeinen juhlaseminaari la 23.4. klo 12
VESANNON JUHLASEMINAARI I Lauantaina 27.11.2021 klo 12
Vesannon juhlaseminaarisarja käynnistyy tukevalla kahden luennon paketilla lauantaina 27.11. alkaen klo 12. Ja paikkana siis Vesannon uusi upea hirsikoulu. Luentojen aiheiden ytimessä ovat lasten ja nuorten hyvinvointiin liittyvät teemat, mikä sopii erinomaisesti juuri käyttöön otetun uuden koulun juhlistamiseen.
12.00
Jaana Ruuskanen: Tervetulosanat ja luentosarjan avaus
12:15 – 13:00
Jarmo Jääskeläinen: LASTEN TERVEYS 2020-LUVUN SUOMESSA
13:00 – 13:30 Kahvitarjoilu
13:30 – 14:15
Vesa Närhi: LASTEN JA NUORTEN TARKKAAVUUDEN JA KÄYTTÄYTYMISEN PULMAT
JARMO JÄÄSKELÄINEN
Lastentautien professori, Kliinisen lääketieteen yksikön johtaja, UEF

Jarmo Jääskeläinen on Itä-Suomen yliopiston lastentautien professori ja KYS lasten ja nuorten klinikan ylilääkäri. Hän toimii myös Kliinisen lääketieteen yksikön johtajana ja lääketieteen koulutusohjelmavastaavana.
Jarmo Jääskeläisen tutkimus on keskittynyt lasten kasvuun, aineenvaihdunnan häiriöihin ja sukupuoliseen kehitykseen. Hän on myös laajemmin kiinnostunut lasten terveydestä ja tavallisista sairauksista.
Hän on syntyjään tervolainen, kävi Vesannon lukion vuosina 1978-1981 ja aloitti tämän jälkeen lääketieteen opinnot Kuopion korkeakoulussa, josta valmistui 1987. Lastentautien erikoislääkäriksi hän valmistui 1993, lastenendokrinologian erikoislääkäriksi 1998 ja lääketieteen tohtoriksi 2000. Hän on toiminut tutkijana myös Cambridgen yliopistossa vuosina 2000-2002.
VESA NÄRHI
Tutkija, PsT, Jyväskylän yliopisto

Olen koulutukseltani neuropsykologi ja psykologian tohtori. Kiinnostus- ja tutkimusalani on ollut ja on edelleen lasten oppimisen vaikeudet, erityisesti tarkkaavuuden ja käyttäytymisen säätelyn vaikeudet ja varsinkin päiväkodin ja koulun mahdollisuudet paremmin tukea noiden taitojen kehittymistä. Työuraani aloitin Niilo Mäki Instituutissa, josta olen kulkenut Kehitysvammaliiton sekä Helsingin ja Itä-Suomen yliopistojen kautta Jyväskylän yliopistoon yliopistotutkijaksi kasvatustieteen laitokselle. Tutkimuksen teko kiehtoo, totta kai, mutta kiinnostukseni on ollut kova soveltaa tutkimustietoa käytäntöön, jota teen jatkuvasti erilaisissa yhteistyöhankkeissa koulujen ja päiväkotien kanssa.
Vesannolle muutin -97 silloisen puolisoni työn perässä. Vesannon vuodet olivat kai niitä ”ruuhkavuosia”, lapset olivat pieniä ja väitöskirjakin piti kirjoittaa, se syntyi Osuuspankin alakerrassa. Asuin Vesannolla vuoteen 2006, jonka jälkeen elämänmuutokset kuljettivat asumaan Jyväskylän kautta Helsinkiin, jossa edelleen asun. Yhteys Vesannolle on säilynyt tiiviinä, mökki on kutsunut usein, rauhoittumaan Sonkarin aaltojen tutussa loiskeessa. Korona-aika lisäsi houkuttelevuutta, kun rajoitusten myötä kaupunkiasumisesta jäi jäljelle vain sen huonot puolet – tästä vuodesta taitaa olla yli puolet kulunut Vesannolla. Vaan mikäpäs on ollessa, työteko sujuu, kun yhteydet pelaa ja ympäristöhän on mitä mukavin, niin kuin ihmisetkin.
VESANNON JUHLASEMINAARI II Tiistaina 7.12. klo 18
Kirsi Lehto: MAAILMAN SYNTY JA KEHITYS
KIRSI LEHTO
Yliopisto-opettaja, professori, Turun yliopisto
Olen 65-vuotias, juuri eläkkeelle siirtynyt tutkija ja yliopisto-opettaja. Olen syntynyt ja elänyt lapsuusaikani Vesannon Tiililänkylällä, Tulilassa. Kansankoulun neljä ensimmäistä luokkaa kävin Tiitilänkylän pienessä kyläkoulussa, sitten keskikoulun ja lukion Vesannolla. Nuo syrjäkylän maisemat, 50- ja 60-lukujen maalaistalon yksinkertainen ja maanläheinen elämäntapa ja pienet koulut ovat mielestäni parhaita lapsuuden kasvuympäristöjä mitä ihmisellä voi olla.
Ylioppilastutkinnon jälkeen opiskelin ja suoritin maisterin ja agronomin tutkinnon maataloustieteissä Viikissä, jonka jälkeen tein jatko-opinnot ja väittelin Kalifornian yliopistossa, Riversidessa. Varsinaisen työurani olen tehnyt Turun yliopiston kasvitieteen laitoksella, erilaisissa tutkimus- ja opetustehtävissä sekä kasvivirologian että kasvien molekyylibiologian parissa.
Viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana olen myös suuntautunut uuteen poikkitieteelliseen tutkimus- ja opetusaiheeseen, astrobiologiaan. Tämä poikkitieteellinen tutkimusala tutkii elämän esiintymisen edellytyksiä maailmankaikkeudessa ja kotiplaneetalla: Miten fysikaaliset ja kemialliset lainalaisuudet, sekä nuoren Maa-planeetan olosuhteet ovat tehneet mahdolliseksi elämän syntymisen täällä, ja miten myöhemmät olosuhteet ovat ohjanneet elämän kehitystä niin, että noin neljän miljardin vuoden kuluttua alkunsa jälkeen se on tuottanyt nykyisen kaltaisen eliökunnan. Nämä aiheet ovat mielestäni niin kiehtovia että olen johkaantumaan kirjoittamaan niistä myös joitakin tietokirjoja, sekä blogia Ursan sivulla osoitteessa https://www.ursa.fi/blogi/elaman-keitaita/.

VESANNON JUHLASEMINAARI III Maanantaina 3.1.2022 klo 16.30
Pirkko Siikamäki: MIKÄ ON LUONNONSUOJELUALUEIDEN MERKITYS LUONTOKADON PYSÄYTTÄMISESSÄ?

PIRKKO SIIKAMÄKI
Metsähallituksen aluejohtaja, FT, dosentti
Vuonna 1986 Vesannon lukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut Pirkko Siikamäki toimii Metsähallituksen luontopalvelujen aluejohtajana Pohjanmaan-Kainuun alueella. Hän on taustaltaan biologi ja luonnonsuojeluekologi. Hän toimi pitkään evoluutioekologian tutkijana ja on muun muassa tutkinut suojelualueiden vierailijoiden kokemia terveys ja hyvinvointihyötyjä sekä biodiversiteetin vaikutusta kansallispuistojen houkuttelevuuteen ja kävijämääriin. Aluejohtajan tehtävässään hän vastaa niin retkeilypalvelujen tarjoamisesta kansalaisille kuin luonnon monimuotoisuuden turvaamisesta ja hoidosta suojelualueilla.
VESANNON JUHLASEMINAARI IV Maanantaina 21.2.2022 klo 18
Raija Siikamäki: PAREMPAA HUOMISTA MUOTOILUN MENETELMIN
RAIJA SIIKAMÄKI
Taiteen tohtori, MBA, toimitusjohtaja
Raija Siikamäki on syntynyt Vesannolla ja kirjoittanut ylioppilaaksi Vesannon lukiosta. Hän on väitellyt taiteen tohtoriksi Taideteollisesta korkeakoulusta kiertotalouden ja tuotekehityksen aihealueella ja opiskellut liiketalouden maisteritutkinnon Lontoossa Kingston University –yliopistossa pääaineenaan yrityksen yhteiskuntavastuu. Työurallaan hän on työskennellyt tutkijana ja opettajana korkeakoulussa ja Fiskars konsernin palveluksessa tutkimuspäällikkönä, tuotekehityksen prosessinomistajana ja globaalina tuotepäällikkönä. Tässä hetkellä hän johtaa muotoilun ja arkkitehtuurin välimaastossa toimivaa yritystä Formconcrete sekä toimii EU:n luovien alojen WORTH-ohjelman hankearvioitsijana ja -mentorina.

VESANNON JUHLASEMINAARI V Maanantaina 14.3.2022 klo 18
Sami Koivisto: MITEN VIHAPUHE JA VALEUUTISET VAIKUTTAVAT MEIHIN?
Netti- ja somehäirinnän ja medialukutaidon merkitys kotona ja töissä

SAMI KOIVISTO
Yleisövuorovaikutuksen päällikkö, YLE
Vesannolla 1971 syntynyt ja Vesannon lukiosta ylioppilaaksi vuonna 1990 kirjoittanut Sami Koivisto on työskennellyt Ylen vuorovaikutuspäällikkönä vuodesta 2017. Sami on koulutukseltaan toimittaja; matkan varrelta mukaan on kertynyt myös mm. draamaterapiaopinnot Royal Central School of Speech and Drama -teatterikorkeakoulusta Lontoosta. Toimittajana Koivisto on työskennellyt Ylessä, Ilta-Sanomissa ja freelancerina. Nykytehtävässään Koivisto pyrkii lisäämään Ylen journalismin ja muun toiminnan läpinäkyvyyttä Ylen yleisöjen mielipiteitä kuuntelemalla ja kysymyksiin vastaamalla. Koivisto on kysytty luennoitsija ja kouluttaja myös Ylen ulkopuolella; Ylellä hän kouluttaa henkilökuntaa vihapuheen kohtaamisessa.
VESANNON JUHLASEMINAARI VI Tiistaina 22.3..2022 klo 18
Päivi Laitinen: HISTORIAN REISSUNAISET JA MITÄ VOIMME HEILTÄ OPPIA
PÄIVI LAITINEN
Päätoimittaja, Miilu-lehti, kirjailija
Vesantolaissyntyinen Päivi Laitinen työskentelee paikallislehti Miilun päätoimittajana Ylä-Savossa. Ennen toimittajanuraansa Laitinen opiskeli kulttuurimaantiedettä Oulun yliopistossa. Hän on kirjoittanut useita matkakirjoja ja tietokirjoja.

VESANNON JUHLASEMINAARI VII Lauantaina 23.4.2022 klo 12
Hannu Heikkinen
MITÄ ON OLLA VESANTOLAINEN?
Paikallinen identiteetti kertomuksena ja politiikkana
Kahvitarjoilu klo 12.00, luento klo 12.30
HANNU HEIKKINEN
Professori
Jyväskylän yliopisto, koulutuksen tutkimuslaitos

Mitä on olla vesantolainen? Olenko minä vesantolainen? Olen siellä syntynyt ja kasvanut, mutta sitten muuttanut pois. Opiskelin opettajaksi, kunnes siirryin vähitellen tutkijaksi ja opettajien kouluttajaksi. Nykyään työskentelen kasvatustieteen professorina Jyväskylän yliopistossa.
Näistä lähtökohdista pohdin kysymystä identiteetistä, erityisesti vesantolaisuudesta. Vastaus kysymykseen ”kuka olen” lähtee kysymyksestä ”mistä olen kotoisin”. Tämä kertomuksen muotoon rakentuva tulkinta minuudesta – narratiivinen identiteetti – alkaa jostain paikasta ja etenee elämän mutkateillä siihen kohtaan, jossa nyt olen. Tuo kertomus juurtuu myös ihmisiin, joita olen elämäni varrella kohdannut.
Mutta identiteetistä on tullut myös yhä enemmän poliittisen vastakkainasettelun väline: esimerkiksi maaseudulla ja kaupungissa asuvia ryhmitellään eri leireihin. Tästä olemme nähneet esimerkkejä vaikkapa Yhdysvalloissa, jossa politiikkaa tehdään repivien vastakohta-asetelmien kautta. Tätäkö me haluamme myös Suomeen?