Patoveden kierros kätköilijän silmin

Tervetuloa Vesannolle, ihastuttavassa savolaismaalaismaisemassa kiertävälle Patoveden kierrokselle!
Näillä sanoilla toivotan Patoveden kierroksen kätkökuvauksissa geokätköilijät tervetulleeksi Sonkarin kylällä sijaitsevalle Patoveden kierros -geotrailille eli polulle, jonka varrelle on asetettu yhteensä 24 geokätköä. Geokätköt ovat ilahduttaneet niin paikallisia-, oman maakunnan- kuin koko Suomen kätköilynharrastajia jo vajaan parin vuoden ajan. Kävijöitä traililla on ollut sen tähän astisen olemassa olon aikana noin 130 nimimerkkiä. Yhden nimimerkin takana voi olla yksi tai useampi henkilö, joten vipinää polulla on siis ollut, etenkin sulanmaan aikaan.

Vesannon anoppilassa vierailevana ulkopaikkakuntalaisena kuulin Patovedellä sijaitsevasta luonnonkauniista luontopolusta ensimmäisen kerran kymmenkunta vuotta sitten. Piipahdin Ukkolanvirran tienoilla olevalla, paikallisten kätköilijöiden – Rasmus27:n ja Raoinin, Patovesi -nimisellä kätköllä kesällä 2015. Suorastaan hullaannuin maisemiin. Vielä silloin en osautunut luontopolulle. Liekö tuolloin syynä ollut polun puutteelliset opasteet, tai oma arkuus astella ihmisten pihapiirejä ja riihennurkkia hipoen. Tuosta vierailusta Patovedellä jäi kuitenkin kytemään ajatus palata ja tutustua seutuun paremmin.
Ensivierailustani paluuseen ehti kulua puolenkymmentä vuotta ja tänä aikana Patoveden luontopolku/retkeilyreitti oli ehtinyt ns. pestä kasvonsa. Polku oli saanut selkeät opasteet ja kaksi tulipaikkaa. Reitti oli myös raivattu ja siistiytynyt.

Palasin Patovedelle kesällä 2019. Kiersin luontopolun geotrail tiedustelumielessä ja hullaannuin lisää. Ihana polku! Polulla liikkuessa tuli sen upeiden maisemien lisäksi vahva mielikuva, että retkeilijät ovat tänne todellakin tervetulleita. Sen fiiliksen toi vastaniitetty polku läpi arboretumin ja ohittamani talon isännän iloinen kädennosto tervehdykseksi.
Patoveden kierros -geotrail Patoveden kierros geotrail on ympyräinen, noin 8 km pitkä retkeilyreitti. Helpointa Patoveden kierros on aloittaa ja lopettaa Sonkarintien varresta läheltä Tiitilänkylän uimarantaa. Reitin ensimmäinen geokätkö on sijoitettu aloituspisteen parkkipaikan läheisyyteen. Geotrail seuraa koko matkan keltaisin merkein maastoon merkittyä luontopolkua.

Suosittelen Patoveden kierroksen kiertämistä numerojärjestyksessä eli myötäpäivään. Reitti tutustuttaa kulkijan monipuolisesti kylämaiseman ja maankäytön historialliseen kehitykseen kivikaudelta nykypäivään. Geotrailin varrelta voit bongata upeita paikallishistoriallisia kohteita. Viljelyhistoriaan pääsee tutustumaan sekä kaskikulttuurin että peltoviljelyn näkökulmasta. Matkanvarrella näet muutaman ”helmen”, kuten esimerkiksi ikivanhan mäntykelon, Ukkolanvirran, Ukkolan riihen, käärmekuusen, entisen pajutilan, Iitan lähteen sekä Koivulahden lintutornin jälkeen useita puulajeja sisältävän arboretumin. Reitti kuljettaa kävijän lyhyttä maantieosuutta lukuun ottamatta kylä- ja peltoteitä sekä metsäpolkuja pitkin. Reitin keskivaiheilla putkahdat yllättäen viinimarjapensaspeltojen keskelle ja loppupuolella reittiä pääset ihastelemaan pellonpientareelta käsin maatilan elämää ja järvimaisemaa.

Maastoltaan reitti on helppokulkuista. Polut ja pelto-osuudet saattavat paikkapaikoin olla keskikesällä heinikkoiset, joten tämä kannattaa huomioida kenkävalinnassa etenkin kosteilla keleillä. Patoveden kierros soveltuu jalkaisin liikkumisen lisäksi erinomaisesti maastopyörällä kierrettäväksi.

Geotrailin kätköt ovat säänkestäviä ja kätköt ovat löydettävissä kaikkina vuoden aikoina. Kätköt on asetettu luontopolun välittömään läheisyyteen siten, etteivät ne vahingoita puita, kasveja tai
rakennuksia/rakennelmia. Lisäksi geokätköt on sijoitettu reitin varrelle niin, ettei kätköistä tai kätköillä kävijöistä aiheutuisi paikallisille asukkaille lainkaan häiriötä.

Patoveden kierros -geotrailia ei todennäköisesti olisi ilman Patoveden luontopolkua/retkeilyreittiä. Suurkiitos luontopolusta ja sen huolenpidosta paikalliselle kyläyhdistykselle, tahoille ja henkilöille, jotka ovat kaiken tämän ihanuuden takana!

Jenny Huttunen
Toinen Hemppu01 geokätköilijänimimerkin takana olevista kätköilijöistä ja Patoveden kierroksen kätköttäjistä.

 

Sydänmaan traili -geokätköpolku

Hiljattain on valmistunut Sydänmaan traili -niminen 30 kätkön geokätköilypolku, joka lähtee Paavonpoluluta ja päättyy Tiitilänkylälle. Noin 18 km pitkä traili poikkeaa mm. Takarauhasen laavulla ja Suolammen majalla. Reitillä on upeat, jopa erämaatyyliset maastot ja maisemat, joista Vesannolla ollaan ylpeitä.

Trailit, niin Patoveden kierros kuin tämän Sydänmaan kätköpolkukin tuo poluille kulkijoilta niin lähiseudulle kuin maakunnan ja koko Suomen alueelta.

Geopolun varrella on pari rauhoitettua puuta, joista toisessa – vanhassa tylppälatvaisessa männyssä on ollut joskus kalasääksen pesä. Tästä kertoo pieni vanha kyltti männyn kyljessä.