LIIKUNTA JA ULKOILU

Vesannon kunnan liikuntatoimi

Kunnan liikuntatoimi edistää kuntalaisten omaehtoista liikkumista liikuntapaikoilla, liikuntareiteillä sekä osallistumalla erilaisten tapahtumien järjestämiseen. Vesanto-halli liikunta- ja kuntosaleineen sekä kentät ja liikuntapaikat ympäri kunnan aluetta ovat kuntalaisten käytössä joko vapaasti tai varatuilla vuoroilla, ilmaiseksi ja edullisin käyttömaksuin.

Sijainnit kunnan liikuntapaikkoihin löydät Lipas-karttapalvelusta. Liikuntapaikat sivulla on haku-kenttä, jolla saat kuntakohtaiset liikuntapaikat. 

Lainaa liikunta- ja harrastusvälineitä

Vesannon kirjastolla on lainattavissa välineitä liikuntaan ja muihin harrasteisiin.

Lainattavissa on mm. tasapainolauta, kahvakuula, kävelysauvat, vesijuoksuvyö, sykemittari, askelmittari, tarrapainot, lumikengät sekä veneilyliivejä (lasten kokoa).

Vesannon kunta tarjoaa kaikille kunnassa asuville liikunnanohjausta ja liikuntaneuvontaa veloituksetta. Oletko kiinnostunut kokeilemaan jotain uutta liikuntamuotoa? Nyt olisi loistava tilaisuus testata esimerkiksi kuntosaliharjoittelua tai lähteä vaikka ulos liikkumaan. Ulkoliikuntaan saa monipuolisuutta esimerkiksi harrastusvälineiden avulla. Kunnan varastosta saa minun kautta monipuolisesti harrastusvälineitä lainaan. Lähde kokeilemaan vaikka lumikenkäilyä tai kuntosaliharjoittelua! Haluaisitko vaikkapa henkilökohtaisen harjoitusohjelman ja ohjattuja treenejä?  

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen virallisiin liikuntasuosituksiin kuuluu kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa vähintään 2 h  30 min tai vaihtoehtoisesti raskasta kestävyysliikuntaa vähintään 1h 15 min viikossa, sekä lihaskuntoharjoittelua vähintään 2 kertaa viikossa. Säännöllinen liikunta tukee hyvinvointia ja terveyttä kokonaisvaltaisesti. Määrät tulevat helposti täyteen ja ylikin, kunhan vain pääsee alkuun. (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.) 

Ensimmäinen askel kohti tätä mahtavaa tilaisuutta on ottaa yhteyttä sähköpostilla antti.marjamo@vesanto.fi tai arkisin klo 8-16 puhelimella numerosta 044-2825593. Kunnan liikunnan ohjausta on tarjolla pääsääntöisesti maanantaisin ja tiistaisin. Sovitaan tapaaminen ja lähdetään liikkeelle. 

Liikuntaneuvonta on osa yksilön terveyden edistämisen prosessia. Kohderyhmänä ovat terveytensä ja hyvinvointinsa kannalta riittämättömästi liikkuvat. Liikuntaneuvonta on aina asiakaslähtöistä ja tavoitteena on asiakkaan motivoituminen liikkumaan itselle sopivalla ja mielekkäällä tavalla. Tärkeää on asiakkaan pystyvyyden tunteen vahvistaminen, omien vahvuuksien ja mahdollisuuksien tunnistaminen sekä liikunnan merkityksen ymmärtäminen. Liikuntaneuvonta mielletään eteneväksi ja tavoitteelliseksi prosessiksi, jossa yhteydenottotapa ja ohjauskertojen määrä sovitaan asiakkaan tarpeen mukaan. Liikuntaneuvonnassa asiakkaan kanssa pyritään asettamaan realistiset liikuntatavoitteet sekä tekemään konkreettinen suunnitelman liikkumisen ja aktiivisuuden lisääntymiseksi. Liikuntaneuvontaprosessin aikana ja jälkeen asiakas voi jatkaa omatoimista liikkumista tai hänelle voidaan etsiä sopivaa ohjattua liikuntatoimintaa. (Ikäinstituutti 2015, Muutostaliikkeella.fi.) 

Lähteet:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. 2021. Liikuntasuositukset. Liikuntasuositukset – THL 
Ikäinstituutti. 2015. Mitä on liikuntaneuvonta?. https://www.voimaavanhuuteen.fi/liikuntaneuvonta/ 
Muutostaliikkeella.fi. Liikuntaneuvonta. https://www.muutostaliikkeella.fi/liikuntaneuvonta/ 

Hyödyllisiä linkkejä