Jaana Ruuskanen: UUTTA KOULUA ODOTELLESSA

Jaana Ruuskanen
Hallinnollinen rehtori – sivistystoimenjohtaja
8.2.2021

Kyllä me kouluväki odotamme uutta koulua kuin kuuta nousevaa ja sepä tässä hienointa onkin, että tuo rakennushan valmistuu ihan silmissä! Työt pääsivät alkamaan viime keväänä hyvissä ajoin ja jo heti alkuvaiheessa oli selvää, että uusi koulu valmistuu etuajassa. Alkuperäisen aikataulun mukaan koulun piti valmistua marraskuussa 2021. Uusi aikataulu näyttää, että valmista onkin jo kesällä ja koulurakennus luovutetaan 31.7.2021. Tämä aikataulu pitää edelleen.

Koulutyö aloitetaan syksyllä kuitenkin vielä tutuiksi käyneissä väistötiloissa. Elo-syyskuulla uuteen kouluun toimitetaan kalusteet ja muu koulutyössä tarvittava irtaimisto, ja annetaan myös aikaa tilojen ja kalusteiden tuulettumiselle. Uutta koulua rakennetaan vahvasti terveysturvallisuus edellä, ja juuri siksi varataan myös tuo tuuletusaika. Uusiin tiloihin siirrytään syysloman jälkeen. H-hetki koittaa siis maanantaina 25.10.2021. Silloin koulu on vihdoinkin valmis vastaanottamaan innokkaat oppilaat ja opiskelijat sekä henkilökunnan. Se tulee olemaan juhlapäivä meille kaikille.

Tänä lukuvuonna toimimme väistötiloissa jo neljättä vuotta. Tähän on toki tullut jo rutiinia ja moni asia sujuu hyvinkin jouhevasti. Tuon tuosta kuitenkin kuulee niin itsensä kuin jonkun muunkin sanovan, että tuskin maltan odottaa, että päästään uuteen kouluun tai että kylläpä tämäkin asia on huomattavasti helpompaa syksyllä, kun ollaan taas kaikki samassa talossa. Toisaalta muistetaan myös tsempata toisiamme eikä stressata itseämme jatkuvasta siirtymisestä toimipaikkojen välillä, koska tämä on väliaikaista ja loppuu pian. Aikataulussaan etenevä rakennustyö toimii hyvänä tsempparina.

Tottahan se on, että väistötiloissa työskentely on tuonut rutkasti lisää päänvaivaa koulutyön järjestämiseen. Toimimme yhteensä kuudessa eri rakennuksessa, kun Vesanto-hallikin lasketaan erillisenä toimipisteenä. Henkilökunta ja oppilaat siirtyvät rakennusten välillä, välituntivalvontaa on paljon, ja henkilökunnan poissaolojen sijaistamisessa on aina huomioitava myös valvonnat ja siirtymät. On oikeastaan ihme, että olemme saaneet tämän paletin pyörimään ja itse kukin on ollut oikeassa paikassa ja vielä oikeaan aikaankin. Tästä kiitokset kuuluvat koko köörille; oppilaille, opiskelijoille ja henkilökunnalle.

On tähän väistötila-aikaan toisaalta mahtunut myös hyviä ja mieliinpainuvia kokemuksia. Jokainen osaa taatusti arvostaa uutta koulua ja koko kouluväen pääsyä yhteisiin tiloihin näiden vuosien jälkeen. Eri toimipisteissä on saatu myös ihan uudenlaisia elämyksiä. Esimerkiksi viimeisimpänä väistötilana käyttöön otetun Vesselin piha on osoittautunut oikeaksi aarreaitaksi, eivätkä lumisateet ole tahtia haitanneet vaan päinvastoin. Oppilaat ovat auranneet kulkuväyliä ja siirtäneet lumikasoja linnoituksiin. Välitunneilla on iloinen tekemisen meininki.

Uuden koulun sisustus on parhaillaan suunnitteluvaiheessa ja henkilökunnan ja oppilaskuntien hallitusten edustajista muodostettu sisustusryhmä on kokoontunut ahkerasti. Tarjouspyyntö kalusteista lähtee helmikuun aikana. Uusia monenlaiseen oppimiseen aktivoivia kalusteita on tarjolla paljon ja sisustusryhmän tämänhetkinen tehtävä on määritellä meidän uuden koulumme tarpeet. Sitten jäämme odottamaan, millaisia oppimisympäristökokonaisuuksia kalustetoimittajat meille tarjoavat. Päätöksiä kalusteiden valinnasta tehdään maalis-huhtikuun vaihteessa. AV -laitteet tulevat myös olemaan uusinta uutta, sillä opetustiloihin hankitaan älytaulut ja myös koko kunnan juhlasalina toimivaan ruokalaan tehokas projektori sekä laadukas äänentoisto.

Puitteet tulevat uudessa koulussa olemaan upeat. Edellä mainittujen lisäksi upeutta tuo tietenkin aito puu rakennusmateriaalina. Elävä puupinta on paitsi kaunis, myös akustoiva ja mieltä rauhoittava. Nämä ominaisuudet ovat hyvin tarpeellisia nykypäivän koulussa. Kyllä sekä nykyisten että uusien oppilaiden ja opiskelijoiden kelpaa tulla koulutielle meidän uuteen kouluumme.

Ja kyllä, uusi koulu todellakin on ”Rohkea investointi tulevaisuuteen, josta voimme kaikki olla ylpeitä”. Ylpeitä voimme olla myös me kaikki, jotka saamme kunnian olla ensimmäiset uuden koulun käyttäjät.