Pia Harmokivi: KOHTI JUHLAVUOTTA – Tiukasta taloudesta huolimatta

18.9.2020

Hyvät kuntalaiset

Tämä on ensimmäinen blogitekstini Vesannon tuoreena kunnanjohtajana. Jatkossa kirjoitan kunnan kuulumisia säännöllisesti.

Vesannon kunnassa on kaikki! Pääsen lääkäriin, hammaslääkäriin, vaatekauppaan, kirjastoon, ruokakauppaan, jumpalle ja kuntosalille ja kuituyhteydellä nopeaan verkkoon. Vesannon metsät ovat marjoja ja sieniä pullollaan ja vesistöt kalaisat. Tämä näkyy mm. keskellä Vesantoa sijaitsevasta suoramyyntimyymälässä Vestorissa, josta saan tuoreet raaka-aineet. Kuntalaiset ovat iloisia ja ystävällisiä, ja Savon murre antaa keskusteluun oman leppoisan ja ystävällisen tunnelmansa.

Kunnanjohtaja Pia Harmokivi

Kunnanjohtajan työ on verkosto-, konserni- ja paikallisjohtamista. Kokouksia on paljon. Suunnittelemme naapurikunnanjohtajien Sepon ja Juha-Pekan kanssa, miten voisimme tehdä mahdollisimman paljon yhteistyötä paikataksemme ohuita organisaatioitamme ja saadaksemme työt hoidettua kustannustehokkaasti. Omistajaohjaamme kunnan kokonaan tai osittain omistamia yhtiöitä hyvällä meiningillä. Pidämme omien kuntiemme puolia isoissa neuvottelupöydissä. Paikallisjohtamisessa on tärkeää olla saatavilla, huolehtia riittävästä tiedottamisesta sekä huolehtia työntekijöiden jaksamisesta ja hyvinvoinnista. Olemme myös hyviä työtovereita päättäjien kanssa, koska jokainen tekee työtä yhteisen asian, kuntamme, eteen.

Talouden johtaminen on kunnanjohtajan perustehtävä. Vesannon kunnalla on kertynyttä alijäämää reilut 1,5 miljoonaa euroa, joka on katettava viimeistään vuonna 2022. Tästä vuodesta on tulossa myös alijäämäinen vuosi. Kunnanhallitus onkin tarttunut ripeästi asiaan ja päättänyt, että isoimmat talouden tasapainotuskeinot ajoitetaan ensi vuoteen (7.9.2020 § 184). Pyrimme nollatulokseen sekä lisäksi kattamaan kertyneitä alijäämiä. Talouden tasapainotuskeinot ovat mittavat ja niiden vaikutus kuntalaisiin, yhdistyksiin, yrittäjiin, lapsiin ja nuoriin ja henkilöstöön on kiistaton (mahdolliset veronkorotukset, taksojen nostot, tukien lakkauttamiset, kunnan omaisuuden myynnit). Tästä paketista kunnanhallitus teki päätöksen 11.9.2020 § 193. Jos pystymme tasapainotuksen jälkeisenä vuonna 2022 luopumaan joistakin tasapainotuskeinoista, toimien vaikutus jää lyhytaikaiseksi. Kunnanvaltuusto päättää taloudentasapainotuskeinoista 21.9.2020. Pääset tutustumaan kunnanhallituksen päätökseen verkkosivullamme klikkaamalla tästä.

Taloustilanne on realiteetti ja realiteeteissa pysyminen ja niistä kertominen on jokaisen viranhaltijan ja päättäjän velvollisuus. Nämä eivät ole miellyttäviä uutisia, mutta uskon, että yhdessä tekemällä me saamme aikaan ihmeitä! Näihin tasapainotustalkoisiin pyydän teitä kaikkia mukaan. Jos lyömme voimamme yhteen, pystymme mihin vaan!

Toteutettavien talouden tasapainotuskeinojen ohella koko kunnan henkilöstö ja päättäjät miettivät, mitä voidaan tehdä toisin. Kunnassa elinvoimaryhmä on innovatiivisten ratkaisujen hautomo. Jokaisen tasapainotuskeinon rinnalle etsimme uusia keinoja asioiden ja palvelujen toteuttamiseksi. Vesannon kunnan strategiassa sanotaankin, että ketterät kokeilut auttavat valtavirran sisällä virtaavia pieniä pyörteitä vahvistumaan voimakkaammiksi virtauksiksi. Tuloksiin voidaan päästä montaa eri reittiä pitkin.

Tiukasta taloudesta huolimatta ihmisten elämä Vesannolla jatkuu. Olemme saamassa upouuden hirsikoulun, jossa digitalisaatio ja opetussuunnitelman mukainen moderni oppimisympäristö tulee näkymään. Olemme perustaneet uuden koulun markkinointiryhmän. Oppilaat odottavat uutta koulua ja uusia kavereita Vesannolle muuttavista. Ottakaa kuntalaiset valmistuva koulu puheisiinne, käykää katsomassa paikan päällä, miten valmistuminen edistyy ja kertokaa koulustamme kaikkialla.

Vesanto täyttää ensi vuonna 150 vuotta ja juhlimme sitä koko vuoden iloisesti, yhteisöllisesti ja talkoohengessä. Toivotan kaikki kuntalaiset lämpimästi tervetulleiksi osallistumaan juhlavuoden suunnitteluun ja tuleviin tapahtumiin!

Vesannolla on kaikki! Palvelut, metsät, järvet, ystävälliset ihmiset!

Terveisin: Pia

Pia Harmokivi
Kunnanjohtaja

Jaa sivu