Sydänmaan paalut- suunnittelukilpailu on avattu

Sydänmaan paalut- suunnittelukilpailu on avattu ja kaikki kunnassa toimivat yhteisöt voivat hakea toteutusmahdollisuutta omalle paaluidealleen. Kilpailu on avoinna 28.2.2023 saakka. Elinvoimaryhmä arvioi paaluehdotukset ja itse hanke käynnistyy 1.3.2023 kestäen noin puoli vuotta.

Vesannon kunta on saanut Taiteen edistämiskeskukselta 20.000 euron ja Vesannon Osuuspankilta 1.000 euron avustuksen yhteisöllisen paaluhankkeen toteuttamiseen. Hankkeessa kunta palkkaa moottorisahataiteilijan muutamaksi kuukaudeksi toteuttamaan paikallisten yhteisöjen suunnittelemia Sydänmaan paaluja. Hän avustaa paalujen toteutettavuuden suunnittelussa, sahaa paalut ja vetää kurssia sellaisille, jotka haluavat sahata ne itse. Paalut maalataan yhteisöllisesti ja pystytetään ympäri pitäjää kuntalaisten ja kävijöiden ihasteltaviksi. Paalut jäävät näin yhteisölliseen käyttöön ja ne sijoitetaan siten, että niitä on mahdollista päästä katsomaan. Tavoitteena on toteuttaa noin 30 paalua.

Suunnittelukilpailussa yhteisö täyttää hakulomakkeen, johon kerrotaan paalun tarina, paalun pituus, tarkka pystytyspaikka sekä suunnitelma paaluun veistettävistä tai maalattavista hahmoista. Hakemukseen liitetään piirros paalusta. Elinvoimaryhmä arvioi paaluehdotukset ja laittaa ne paremmuusjärjestykseen sen perusteella, kuinka hyvin paalusuunnitelma heijastaa sen suunnitelleen yhteisön identiteettiä, paikallista kulttuuria tai luontoa sekä kuinka omaperäinen se on.  Paalu voi sisältää moottorisahalla tehtyjä kuvioita pienine lisukkeineen tai se voidaan maalata suoraan kuorittuun puuhun. Hanke kustantaa paaluihin tarvittavat maalit ja pystytysavun.

Hanke ottaa vastaan kuntalaisilta ja yrityksiltä lahjoituksen vastaan paalupuita. Paalupuut ovat mäntyä ja niiden pituudet ovat 6, 8 ja 10 metriä. Rinnankorkeusläpimitta tulisi olla vähintään 40 cm (ympärysmitta 125 cm). Puut kuljetetaan tekijöille tienvarresta hankkeen toimesta, ja lahjoittajien nimet julkaistaan (niin haluttaessa) hankkeen viestinnässä.

Lisätietoja Sydänmaan paalut-hankkeesta ja kilpailusta:

Elinvoimaryhmän puheenjohtaja

Tuomas Kuhmonen

050 5911959

tuomas.kuhmonen@vesanto.fi

Jaa sivu