Tiedote pakolaistilanteesta 3.5.2022

Vesannolle saapuneita, sotaa paenneita ukrainalaisia on nyt yhteensä 28. He kaikki ovat hakeneet tilapäistä suojelua Suomesta. Saapuneista kolme on miehiä. Alle 18-vuotiaita on kahdeksan. Nuorin on 6-vuotias.

Tulevalla viikolla alkaa kouluikäisille valmistava opetus Vesannon yhtenäiskoulussa. Osa heistä käy lisäksi etäkoulua Ukrainaan. Iso osa aikuisista on aloittanut jo suomen kielen opinnot Sisä-Savon kansalaisopiston kurssilla.

Suurella osalla Vesannolle saapuneista on jonkinlainen kytkös seudun marjatiloihin. Ensimmäiset saapujista ovat jo aloittaneet työt Vesannolla.

Huomioitavaa on, että Vesannolla on myös paikkakunnalle muutoin saapunutta kausityövoimaa, ja osa on heistä ukrainalaisia ilman että ovat hakeneet tilapäistä suojelua. Kausityövoimaa saapuu tänne myös Venäjältä, Virosta ja muista maista.

Vaikka kesä ja marjakausi tekevät vasta tuloaan, on katseemme suunnattu jo pidemmälle. Kartoitamme myös satokauden jälkeisiä asuntoja ja työmahdollisuuksia.

Niiniveden seurakunta on järjestänyt keräyksen Vesannolle saapuneiden ukrainalaisten tukemiseksi. Tästä rahastosta on kustannettu muun muassa konkreettista ruoka- ja tarvikeapua sekä suomen kielen kurssi. Vesannon kunta on hakenut kulukorvausta maahanmuuttovirastolta.

Tietojemme mukaan ukrainalaisia saapuu lisää Vesannolle lähiaikoina.

Vesannolla Ukraina-apua ovat koordinoineet kunnanjohtaja, Kotelo-hankkeen työntekijät sekä elinkeinoasiamies.

Jaa sivu