Vesannon toteemipaalut Ylen uutisissa 29.9.2022

Vesannolle nousee ensi kesänä kymmeniä toteemipaaluja

Kunta sai yhteisölliseen toteemipaaluhankkeeseen rahoituksen Taiteen edistämiskeskukselta. Toteutettavaksi valitaan noin 30 toteemipaalua.

Vesannon kunta on saanut Taiteen edistämiskeskus Taikelta rahoituksen toteemipaaluaiheiseen ympäristö- ja yhteisötaideteoskokonaisuuden suunnitteluun ja toteutukseen. Kuntaan nousee ensi kesänä noin 30 yhteisöllisesti toteutettavaa toteemipaalua.

Kunnan mukaan hankkeen tavoitteena on on lähestyä harvaan asutun maaseudun yhteisöllisyyteen, osallisuuteen, identiteettiin ja omaehtoisuuteen liittyviä haasteita ITE-taiteen eli nykykansantaiteen kautta. Se myös lisää taiteen saavutettavuutta ja luo puhuttelevia tarinoita, kunnasta perustellaan.

Toteemipaalut sopivat teemallisesti hyvin myös Savon Villiin Länteen, kuuden kunnan eli Keiteleen, Pielaveden, Rautalammin, Suonenjoen, Tervon ja Vesannon yhteistoiminta-alueeseen, kunnan tiedotteessa todetaan.

Kriteereinä paikallinen kulttuuri ja luonto

Hanke ei vaadi kunnan omaa rahoitusta. Vesanto sai hakemansa avustuksen Taikelta täysimääräisesti eli 20 000 euroa. Myös paikallinen Osuuspankki osallistuu hankkeen tukemiseen tuhannella eurolla.

Vesannon kunta luo loppuvuoden aikana toteemipaalujen arviointikriteerit ja kutsuu mukaan yhdistykset, kylät, yritykset, kunnan yksiköt, suvut ja perheet paalujen suunnitteluun.

Suunnitelmat arvioidaan kevättalvella. Kunnan elinvoimaryhmä valitsee noin 30 toteutettavaa toteemipaalua käyttäen kriteerinä sitä, kuinka hyvin paalusuunnitelma heijastaa hakijan identiteettiä, paikallista kulttuuria tai luontoa sekä kuinka omaperäinen se on.

Puut saadaan lahjoituksina yksityisiltä metsänomistajilta. Moottorisahataiteilija sahaa paalut keväällä, ja kesällä yhteisöt maalaavat teoksensa.

Syyskesällä toteemipaalut nostetaan pystyyn eri puolille Vesantoa. Toteemipaaluverkostosta muodostuu julkinen taideteos, joka toimii myös matkailukohteena.

Toimittaja Helmi Nykänen. Vesannolle nousee ensi kesänä kymmeniä toteemipaaluja | Yle Uutiset

Jaa sivu