You are currently viewing Vesanto suunnittelee omaa kaasuverkkoa

Vesanto suunnittelee omaa kaasuverkkoa

Vesannon kunta tiedottaa
Julkaisuvapaa 1.4.2022

Polttoaineiden ja lannoitteiden raju hinnannousu koettelee viljelijöitä, yrittäjiä ja tavallisia kuntalaisia. Toisaalta kaikkea biomassaa voidaan kaasuttaa energiaksi ja ravinteiksi. Kunnanjohtaja Pia Harmokivi kertoo saaneensa lukuisia yhteydenottoja, joissa on kaivattu kunnalta toimenpiteitä ongelman ratkaisemiseksi.

  • Tavoitteena on rakentaa koko kunnan kattava kaasuverkko, joka yhdistää lukuisia raakakaasun tuotantoyksiköitä yhteen liikennekaasua jalostavaan keskusyksikköön, kertoo kunnanvaltuuston puheenjohtaja Tuomas Kuhmonen.

Järjestelmässä on mahdollista tuottaa sekä lämpöä, sähköä että liikennekaasua. ”Omavarainen Vesanto” on tulossa myös kunnan strategiahankkeeksi. Raaka-aineet on tavoitteena hyödyntää mahdollisimman tarkasti.

  • Olemme tilaamassa Fart Renewable Technologies yhtiöltä kaikkien laitosten ja kotitalouksien vessanpönttöihin asennettavaa keräysteknologiaa, jolla saisimme myös hajapäästöt hyödynnettyä, toteaa kunnanjohtaja Pia Harmokivi.

Kunta aikoo kiihdyttää kaasuntuotantoa lisäämällä joukkoruokailun hernekeittopäivät yhdestä kolmeen ja lahjoittamalla kuntalaisille 10.000 pussillista kuivattuja herneitä kotiruokailua varten.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Minna Back-Hytönen pitää aikaa nyt muutenkin otollisena hankkeelle. Sopivaa teknologiaa on tarjolla edulliseen hintaan.

  • Kunnan hyvän taloudellisen tuloksen ansiosta kykenemme tekemään kilpailukykyisen tarjouksen käyttämättä jäävästä Nord Stream 2 -maakaasuputkesta, josta saamme edullisen runkoverkon koko kunnan alueelle, laskeskelee Back-Hytönen.

Vesannon kunta teki vuonna 2021 noin 1,5 miljoonaa euroa ylijäämäisen tuloksen.

Koko kunta on mobilisoitu nopeaan toimintaan. Rakennustarkastaja Tero Röntynen kartoittaa linjaston ja laitosten sijoituspaikkoja, elinkeinoasiamies Aila Riikonen kartoittaa biomassalähteitä ja villitsijä Marianne Kiskola etsii sijoittajia miljoonahankkeelle.

  • Nyt ryhdytään tekemään paskasta kultaa, iloitsee Vesannon virallinen villitsijä.

Maataloustukijärjestelmän yhdestä ongelmasta päästään samalla eroon, kun ns. hömppäheinäpelloista saadaan nurmea kaasutukseen, toteaa Aila Riikonen.

Kunta aikoo hakea hankkeelleen 30 miljoonan euron avustusta EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta. Rahasto tukee ”alueita, joille ilmastoneutraaliuteen siirtyminen aiheuttaa vakavia sosioekonomisia haasteita”.

Hakemusta kirjoittamaan on värvätty kunnan elinvoimaryhmä etunenässä vesantolainen sonniprofessori Arto Huuskonen, joka on tottunut suunnittelemaan miljoonahankkeita lounastauon aikana.

Kuva. Kunnanjohtaja Pia Harmokivi ja rakennustarkastaja Tero Röntynen suunnittelemassa biokaasureaktoreiden ja -linjaston sijoituspaikkoja.

Lisätietoja: Villitsijä Marianne Kiskola, puhelin 044 788 5407, sähköposti marianne.kiskola@vesanto.fi