Koronatiedote 3.12.2021

Koronaepidemiatilanne on ollut Vesannolla rauhallinen, eikä uusia tartuntoja ole ilmennyt marraskuun alkupuolen tartuntaryppään jälkeen. Vaikka tilanne Sisä-Savon alueella on hyvä, on se kuitenkin pahentunut valtakunnallisesti sekä myös muualla Pohjois-Savon maakunnan alueella.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueellinen koronaepidemian torjunnan koordinaatioryhmä on tiedottanut 29.11.2021, että epidemia alueella on kiihtynyt. Tapauksia on viime aikoina todettu lasten ja nuorten keskuudessa. Heillä oireet ovat olleet lieviä. Tapauksia on tullut ilmi myös oireettomien ihmisten seulonnoissa.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä pitää tärkeänä, että vakavan koronataudin riskissä olevat ottaisivat rokotteen. Tällaisia henkilöitä ovat iäkkäät sekä mm. he, joilla on perussairauksia tai ylipainoa.

Tärkeitä keinoja tortunnan tarjunnassa ovat edelleen hyvä yskimis- ja käsihygienia, ohjeistusten mukainen maskin käyttö sekä väljät ja puhtaat tilat. Henkigystieoireisena on tärkeää välttää muiden altistamista mahdolliselle tartunnalle. Myös kotitestien käyttöä suositellaan.

Lisähuolta aiheuttaa uusi omikronvirusmuunnos, jonka aiheuttamaa koronatautia on todettu Suomessakin. Pohjois-savon sairaanhoitopiiri tiedotti 2.12.2021, että myös Pohjois-Savossa on todennäköisesti omikron-tartunnan saaneita.

Uuden variantin takia Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on 26.11.2021 julkaisemassaan tiedotteessa kehottanut välttämään kaikkea matkustamista eteläisen Afrikan maihin. Aluehallintovirastot ovat 27.11.2021 antaneet määräyksen, jonka mukaan Suomeen eteläisen Afrikan maista tulevien tai niissä viimeisen kahden viikon aikana oleskelleiden tulee maahan tullessaan osallistua terveystarkastukseen koronataudin leviämisen ehkäisemisesksi.

Itä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 2.12.2021 päätöksen, jolla kielletään Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntien alueella kaikki sellaiset sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet, joihin osallistuu yli 100 henkilöä ja joissa
1) on käytössä katsomotiloja, joissa kaikille osallistujille ei ole määritelty istumapaikkoja, tai
2) on kyse yleisötilaisuuksiin kuuluvista yhetislaulutilaisuuksista.

Päätös on voimassa 6.12.-27.12.2021 välisenä aikana.

Aluehallintovirasto toteaa päätöksensä perusteluissa, että rajoitusten tarkoituksena on ihmisten välisten tartuntoja mahdollistavien kontaktien syntymisen ennaltaehkäisy. Ihmisten välisten pitkäaikaisten lähikontaktien rajoittamisella vähennetään todennäköisyyttä taudin leviämiseen.

Vaihtoehtona rajoituksille tapahtumissa voidaan edellyttää yleisötilaisuuteen osallistuvilta ihmisiltä koronatodistuksen (koronapassi) esittämistä. Tapahtumissa ei tarvitse noudattaa osallistumismäärää koskevia rajoituksia tai osallistujien sijoittumista koskevia velvoitteita, mikäli järjestäjä edellyttää koronatodistuksen esittämistä kaikilta 16-vuotiailta ja stä vanhemmilta asiakkailta ja toimintaan osallistuvilta.

Vesannon kunta suosittelee noudattamaan hyvää yskimis- ja käsihygieniaa. Myös kasvomaskin käyttö on edelleen suositeltavaa tilanteissa, joissa on paljon ihmisiä, ja joissa riittäviä etäisyyksiä ei voida pitää.

Jaa sivu