VESANTO150-JUHLALEIVOS!

on valittu!

Rullaati rullaa on Vesannon virallinen juhlaleivos

Vesannon kunnan 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetty juhlaleivoskilpailu on ratkennut. Kunnan virallinen juhlaleivos on nimeltään Rullaati rullaa, ja luomuksen on valmistanut Sirpa Kykkänen. Lämpimät onnittelut!

Muut finalistit: Eira Lindroth, Emmi Vainiomäki, Meri Lehtonen & Miro Friman, Sirkku Särkkä ja Eino Huuskonen

Kilapilun suunnittelussa ja tuomaroinnissa mukana: Emilia Raatikainen, Anne Pasanen, Pirkko Nenonen, Pirkko Epstein, Helena Hytönen, Ellinoora Honkaselkä, Merja-Liisa Minkkinen, Erkki Saikku, Sari Liimatainen, Pia Harmokivi, Markku Huuskonen, Elina Kauppinen, Kauko Uusoksa ja Minna Back-Hytönen. 

Tarina leivoksen takana - miten leivos ilmentää vesantolaisuutta?

Nuo vihreät lehdet kuuluisi olla herukanlehtiä, mutta nyt ei ollut minulla vielä niin isoja että olisin voinut käyttää. Ja jos käyttää mansikoita silloin tietenkin mansikanlehdet.

Vesanto on Herukkapitäjä jonka vuoksi herukoita täytteessä.

Myöhemmin leivoksen päältä voi jättää tuon 150 pois ja käyttää vaikka toisella aiheella.

Leivoksen nimi RULLAATI RULLAA, viitaten kääretortun rullaukseen, musiikkipitäjä Vesanto, helpot sanat ja tanssittava kappale-käsi kädessä keinutellen (paitsi nyt korona aikana ei käsi kädessä )

Olen syntyisin Vesannolta (1956) ja kesä-vesantolainen 6 kk.

Vesanto150-juhlaleivoksen resepti ja valmistusohje

Kääretorttu.

4 munaa – 1,5 dl sokeria vaahdotetaan johon lisätään siivilän läpi 1,5 dl perunajauhoja ja 1 tl leivinjauhetta (jotka ovat keskenään sekoitettu).

Levitetään uunipellille ja paistetaan 200 asteessa 10-12 min.

Kumotaan ja täytetään jäähtyneenä seuraavalla seoksella.

150 g maustamatonta tuorejuustoa – 0,5 dl sokeria – 2 tl vaniljasokeria sekoitetaan keskenään

1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta ja 1,5 dl vispikermaa vaahdotetaan

5 liivatelehteä liotetaan kylmässä vedessä

2-3 dl soseutettuja mustaherukoita tai osa myös punaherukoita (voit haluttaessasi paseerata marjat siivilän läpi jolloin ei jää siemeniä)

Purista liivatelehdet kylmästä vedestä ja sulata ne tilkkaan kuumaa mehua tai vettä ja kaada seos juustovaahtoon koko ajan sekoittaen ja sekoita sitten kerma-vaniljavaahto ja marjasose.

 

Levitä em. seos sokerin päälle kumottuun ja jäähdytettyyn kääretorttu pohjan päälle ja kääri rullalle.

jos täytettä on reilusti, älä laita kaikkea. pane torttu jääkaappiin.

 

Anna tortun marjaseoksen hyytyä ja leikkaa vinoja viipaleita kääretortusta ja koristele vaniljasokerilla maustetulla kermavaahdolla.

Koristele kermavaahtoruusuilla ja marenkikukilla ja  herukoiden marja tertulla. Rullaati rullaa leivoksen valkoinen ruusuke jossa on 150 on valmis marenkikukka. Kesäaikaan voi käyttää tuoreita herukan terttuja koristeena joko mustaherukkaa tai punaherukkaa ja vaikkapa mansikoita.